Guide: sådan kommer du lettest af med lus

Guide: sådan kommer du lettest af med lus

10. oktober 2018 1 Af redaktionen_dk

Når først man er blevet smittet med lus, er det for mange noget nær en umulig opgave at komme af med dem igen. Det er især børn i alderen 3-10 år, der får dem. De vil primært sidde i hovedbunden, da de trives bedst i temperaturer omkring 30 grader. Det er vigtigt at huske på, at lus hverken kan flyve eller hoppe, men udelukkende bevæger sig i hår.

 

Lusemidler

Der er mange midler mod dem, hvoraf nogle virker som en gift og derved dræber dem. Der vil stå på pakningen, hvor man bruger det for at få det optimale resultat. Efter man har brugt lusemiddelet, er det vigtigt at kæmme håret med en lusekam. Selvom behandlingen, hvis udført rigtigt dræber de fleste af insekterne, kan nogle æg stadig overleve. Det bør kæmmes regelmæssigt op til 2 uger efter smitten har fundet sted. Når man kæmmer håret, er det en god idé at gøre det, mens der sidder balsam i. På den måde kan eventuelle levende lus ikke bevæge sig rundt i håret.

 

Naturlig behandling af lus

En anden måde at behandle lus på uden at bruge gift er ved hjælp af olier eller fedtsyrer. Disse kvæler lusene i stedet for at forgifte dem. For eksempel kan lus ikke tåle argan olie eller kokosolie. Brunsæbe kan også bruges – her er ideen, at man bruger det i stedet for shampoo og lader det sidde i et godt stykke tid. På denne side uddybes der mere omkring mange af disse naturbehandlinger, samt hvordan man bruger dem.

Endnu et godt husråd, som overstående link fortæller om, er hvidløg, limesaft og citronolie. Denne ildelugtende cocktail skulle eftersigende dræbe alt, da de ikke kan tåle det syrlige blandet med hvidløget. Der er mange metoder, hvor man undgår diverse giftstoffer, og de nævner også flere behandlinger, hvis man skulle være interesseret i at læse mere.

 

Undgå yderligere smitte

Selv efter uheldet er ude, er det bedst forhindre yderligere smitte – både i forhold til at blive smittet og smitte. Man bør ikke fortsat at blive smittet, når man i forvejen desperat prøver at komme af med dem. Derudover gælder det om at holde smitten ved et minimum – hele familien skal ikke smittes på grund af et medlem er.

Et af de bedste råd til dette er at undgå at have løst hår, da det smitter ved tæt hovedkontakt. Det er derfor en god idé at gå med fletning. Herudover er det generelt vigtigt ikke at have tæt hovedkontakt med andre og dele børster.

 

Forebyggelse af lus

En af de bedste måder at forebygge smitten på er ved at kæmme håret ofte. På den måde finder man hurtigt de blodsugende insekter, hvis der er nogen, og man kan påbegynde behandlingen hurtigt.

Det er også vigtigt, at man fortæller om fundet til sin – eller barnets – omgangskreds. På den måde skaber man et miljø, hvor man er åben omkring disse ting, og det vil generelt blive lettere at opdage det tidligere og bekæmpe det i fremtiden.