Arbejdsborde til den rigtige arbejdsstilling

Arbejdsborde til den rigtige arbejdsstilling

6. oktober 2018 0 Af Anders

Et arbejdsbord er et vigtigt møbel når man skal være kreativ. Det frabedes at man står ved et almindeligt bord eller sidder ved et for højt bord, da højden er ret væsentlig i forhold til ens arbejdsstilling. Skal man stå op i mange timer ad gangen, er det især vigtigt at bordet har den rette højde for at undgå rygskader. Udover det, så skal det også være et bord som kan tåle til lidt af hvert. Det skal kunne holde til forskellige arbejdsopgaver med de redskaber man skal bruge.

Men hvorfor er arbejdsstillingen så vigtig?

Det handler i bund og grund om at passe på ens krop. Kroppen kan ikke tåle at stå i en forkert stilling flere timer ad gangen, da det vil gå hen og give problemer på den ene eller anden måde. Det er især lænden, ryggen og nakken man har stor fokus på her. Man kan gå hen og få rygskader, hvis man ved står ved arbejdsborde der er for lave, så man naturligt bøjer sig ned over bordet. Det vil belaste lænden, ryggen og nakken at stå i sådan en stilling i lang tid. I sidste ende kan det betyde at man vil begynde at få smerter, man vil eventuelt gå hen og blive sygemeldt, og tager man ikke situationen seriøst, kan det ende med skader, som man skal leve med resten af sit liv. Derfor er det så hammer vigtigt at vide de rette arbejdsstillinger til lige netop dit job.

Find din rigtige arbejdsstilling

Der findes nogle forskellige arbejdsstillinger, som man skal tage hensyn til. Har du et kontorjob, hvor du sidder meget ned, skal du finde den rette sidestilling. Ikke sidestillingen kan gøre det i sig selv, man skal også være udstyret med de rette møbler, som kontorstol og stolen og skrivebordet skal passe til din stilling.

Den korrekte sidestilling

Sid på en god kontorstol som støtter din lænd Placer dine fælder solidt på gulvet eller på ben støtte. Vinklen på dine ben skal være mere end 90 grader. Arbejdsbordet skal være så stort at du kan hvile din underarm på det. Sidder du ved en computer skal computerskærmen ikke være placeret længere end 1 arm væk. Men varier gerne afstanden til skærmen og tag nogle små pauser væk fra skærmen, for ikke at gøre dine øjenmuskler al for trætte. Har du mulighed for at hæve bordet, så hæv det engang imellem, så du kan stå op for variation.

Den korrekte ståstilling

Har du et job, hvor du står op ved et bord, er det især vigtigt at justere højden efter ens egen højde. For at undgå mindst muligt vrid i længden og overbelastning i ryg og nakke, skal bordhøjden være justeret efter din højde. Er det et hæve-sænkebord skal du indstille bordet så det er lige over dine hofter. Det er især vigtigt at bemærke at underarmene skal kunne ligge på bordet og dine albuer vil have en vinkel på lidt over 90grader. På den måde kan du slappe af i dine skuldre imens.

Ligegyldigt om man har et job hvor man sidder meget ned foran computeren, eller om man har et stående job, så er det vigtigt med god variation for kroppen. Vi er nemlig ikke bygget til at sidde ned i 8 timer på en stol, eller stå op i timevis, så hvis man kan variere fra at sidde lidt ned og stå lidt op og omvendt, vil det være det mest optimale. Samtidig skal man huske at mærke efter ens krop når man føler at man har brug for variation.