Pas godt på dine gulve

Pas godt på dine gulve

24. september 2018 0 Af admin

De er både dem, der er mest udsat og dem, vi først ser, når vi træder ind i et hus. Derfor er det så vigtigt at passe ekstra godt på gulvene, så de kan holde sig pæne i lang tid.

Når vore gulve begynder at se lidt trætte og slidte ud, er der flere forskellige måder at pift dem op og få dm til at se skinnende og nye ud igen. Når gulvene er slidte, kan det også medføre at de bliver sværere at gøre rent og ikke mindst få til at se rene ud, derfor kan det godt betale sig at gøre noget ved de slidte planker, inden det bliver for slemt.

Afslibning eller afhøvling?

Afhængig af tilstanden af dine gulve og det resultat du ønsker, kan du vælge mellem en afslibning eller en afhøvling, når du skal i gang med at istandsætte dine gulve.

Der er stor forskel på de to behandlinger, og derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan du vælger den rigtige inden du beslutter dig for den billigste.

Afslibning

Ved en afslibning bruges en slibemaskine med sandpapir i forskellige grovheder til at slibe misfarvninger, lak- eller fernisrester og eventuelle ujævnheder af.

Det fungerer ved, at en stor skive med sandpapir skubbes over gulvet af en maskine, der sørger for at den bevæger sig i den rette hastighed.

Fordelene ved denne behandling er, at den ikke fjerner ret meget at plankernes tykkelse og derved ikke slider dem unødvendigt ned, så de holder længere.

Omvendt kan slibningen efterlade overfladen på plankerne ru og svær at holde, hvis ikke de skal stå ulakerede. De kan også fremstå med mere eller mindre synlige cirkler og fordybninger efter sandpapiret.

Afhøvling

Ved en afhøvling høvles den øverste del af gulvet af med en roterende høvl. Denne metode fjerner som regel mellem 2 og 4 mm af gulvet, hvorfor det ikke er noget, der skal gøres for ofte. Som ved en afslibning foretages en afhøvling med en maskine, der sørger for at holde høvlen i bevægelse, mens den skubbes hen over gulvet. Ved en afhøvling er det nødvendigt med en afsluttende afslibning af kanter og hjørner, hvor høvlen ikke kan nå ind.

Fordelen ved denne behandling er, at gulvet kommer til at fremstå helt glat og blankt uden spor efter maskinen eller andre ujævnheder.

Ulempen er, at der tages en del af gulvets højde og det slider på plankerne. Derfor kan det betyde, at ved ældre gulve bliver plankerne for tynde og gulvet må udskiftes. Eller der kan dukke ormeangreb fra træorm eller andet op, så der også er brug for reparation eller udskiftning.

Før du vælger

Det anbefales ikke, at du kaster dig ud i hverken afslibning eller -høvling som et gør-det-selv projekt. Selv om det er muligt at leje maskiner til begge formål, kræver det ekspertise og erfaring, at udføre arbejdet, så gulvene ikke tager skade, bliver ujævne eller ender med at skulle udskiftes helt.

Når du lejer en maskine, er det ikke til at se, hvad tilstand høvlen eller slibebåndet er i, hvis ikke du ved, hvad du skal kigge efter. Klik her, for at læse mere.

Kilder og referencer

Bolex.dk – Gulvarbejde
Bolius.dk – Gulve