Energi i hjemmet – sådan skåner du varmeregningen og miljøet

Energi i hjemmet – sådan skåner du varmeregningen og miljøet

17. september 2018 0 Af redaktionen_dk

Igennem de seneste år har al energi, hvad enten der er tale om alternative energiformer eller fossile brændstoffer, fulgt tidens fremdrift – priserne er steget og deres konsekvenser for kloden er blevet langt mere synlige.

Verden har endelig slået øjnene op og indset hvor vigtigt det er at spare på energien, og passe på miljøet hvor det er muligt, og de der ikke kerer sig sønderligt om alt ”det grønne” har opdaget at der er masser af økonomiske fordele i energivenlige hjem, hvilket i sig selv er en dobbelt sejr:

Når du sparer på energien, er det nemlig en fordel både for privatøkonomien og for miljøet.

Udskift ældre vinduer med energivenlige alternativer

Boligens vinduer er ofte et af de første elementer der tages op til overvejelse, når et ældre hjem skal ”opdateres” eller man er ved at bygge en ny energivenlig bolig, og dette med god grund.

En almen bolig mister mellem 25-30% af den indre varme pr. døgn, og op til 70% af dette tab sker gennem vinduer og døre med store glasflader. Dette gælder særligt hjem hvor de nuværende vinduer er af ældre dato, eller kun har et enkelt lag glas.

Ud over at spare penge på varmeregningen ved at skifte vinduerne ud i hele huset, kan energivenlige vinduer også hjælpe med at forbedrer boligens indeklima.

Det er dog ikke kun glasoverfladerne i et vindue der er skyld i al varmetabet. En del varme fra boligen kan forsvinde gennem vinduers karme og sprækker. Derfor kan forseglingen mellem vindue og murværk også være et godt sted at spare på varmen.

Isolering – hold varmen inde og kulden ude

Isoleringen i en bolig er dit værn mod kulde. Det er den usynlige kapsel der holder varmen inde i huset, frem for at lade den sive ud.

Gulvisolering kan være en fordel, og ofte en nødvendighed, hvis man ønsker at blive mere energieffektiv og samtidigt gerne vil undgå kolde gulve, der føles som is i den tidlige morgenstund. Særligt trægulve bør til alle tider holdes godt isoleret, for at sikre sig mod skimmelvampangreb.

Det er dog ikke kun gulvene i en bolig der bør være godt isoleret.

Mange ældre danske huse kan føles kolde og fugtige, hvilket ofte skyldes at der ikke er tilstrækkelig isolering i væggene – disse hustyper gavner ofte af en omgang hulmursisolering.

Ved hulmursisolering blæser man isoleringsmateriale direkte ind i boligens mure med en maskine, gennem små huller der bores på forhånd. Dette er en simpel procedure, der også kan være aktuel for nyere boliger, da materialerne der anvendes til isolering kontinuerligt udvikles og bliver mere effektive.

Er du som ejer af en bolig i tvivl om energirigtigheden i dine vinduer, din husisolering eller andet, kan det ofte være gavnligt at bede en fagprofessionel om at kaste et blik på hjemmet, hvorefter vedkommende kan vurdere, om det er muligt at sparer energi og penge, ved at forbedre dele af huset, eller skifte visse delelementer ud med nyere alternativer.

Ønsker du som boligejer yderligere tips til hvordan du kan spare på energien, har energiguiden.dk adskillige råd til hvordan du kan få et energivenligt hjem.