En lille tjekliste til alle boligejere – sørg for at din bolig er i god stand

En lille tjekliste til alle boligejere – sørg for at din bolig er i god stand

23. januar 2020 244 Af redaktionen_dk

Som boligejer er du sikkert udmærket klar over, at en bolig er noget der kræver en hel del vedligeholdelse for at undgå de ellers uundgåelige skader.

Uanset om det drejer sig om indre eller ydre vedligeholdelse, så kan du nu gøre hele processen en hel del nemmere ved at følge rådene på denne lille tjekliste.

Desuden er vi hos Frydkjaer her for at hjælpe dig med andre gode råd, tips og løsninger i forbindelse med din bolig. Du kan læse mere om os, og hvad vi kan hjælpe dig med på vores hjemmeside.

Vinduer og døre

Første ting du som boligejer skal sørge for er at kontrollere isoleringen på dine døre og vinduer, så du er sikker på at de kan holde tilelementernes rasen. Vær desuden opmærksom på ødelagte eller revnede vinduer, såvel som eventuelle glaspartier på husets døre. Hvis der findes huller, så skal disse nu lukkes til eller udskiftes.

Ventilationsudgange på hårde hvidevarer

Kontroller dernæst din boligs forskellige ventilationssudgange  med regelmæssige mellemrum. Der tænkes her på de kanaler, hvor den varme luft fra din tørretumbler eller ovn lukkes ud. Under denne proces bør du desuden også give dine resterende hårde hvidevarer et grundigt tjek for at sikre dig, at alt er som det skal være.

Kontrollér for rotter

Der findes ikke særligt meget, der kan jage en skræk i livet på enhver boligejer som rotter eller mus. Udover alvorlige skader på din isolering, træværk og vandrør, så er disse små gnavere desuden også bærere af smittefarlige sygdomme, som du selvfølgelig ikke vil udsætte dig og din familie for.

Så her vil det være absolut oplagt at forebygge fremfor at helbrede. Rotter og mus er nemlig snu. De kan slippe indenfor gennem selv de mindste sprækker, så sørg derfor for at undersøge alle hjørner såvel som vægge og ruder grundigt.

Hvis du opdager huller eller revner, så skal disse øjeblikkeligt lukkes til med f.eks. fugemasse.

Tjek taget

Hernæst skal du en tur op på taget for at se om der skulle været opstået eventuelle eller potentielle skader. Der skal her holdes øje med sænkninger, vandopsamlinger, huller, revner, manglende eller knækkede mursten.

Tjek dine tagrender

Tagrender er en af de vigtigste dele af et hus, og især i Danmark hvor det jo regner meget. Sørg derfor for at kontrollere at vandet bliver ledt ordentligt væk. Gå derefter dine tagrender efter for visne blade, grene eller andet snavs, der netop kan være med til at stoppe dine tagrender. Du bør i denne forbindelse regelmæssigt rengøre dine tagrender – to gange årligt er tilstrækkeligt. Dette kan gøres professionelt eller på egen hånd.

Få dit VVS tjekket af en professionel

Det koster selvfølgelig en smule penge, men ikke desto mindre er det en rigtig god idé at få en professionel VVS-mand til at kontrollere al VVS i din bolig. Dette bør gøres ca. én gang om året. En professionel vil nemlig kunne identificere huller eller skader på dine vitale rør, slanger og kloakudledninger end du vil være i stand til. Det er en udgift, men pengene er virkelig godt givet ud.