Sådan vedligeholdes dine trævinduer

Sådan vedligeholdes dine trævinduer

25. november 2019 588 Af rosevej

Dine trævinduer kræver vedligehold, hvis de skal holde i mange år. Det behøver ikke nødvendigvis at være en tidskrævende opgave, men det er vigtigt, at det bliver gjort med rettidig omhu.

Vinduer i træ var det mest populære vinduesmateriale i mange år, og gode trævinduer kan holde i rigtig mange år. Det vigtigste er at få trævinduer af kernetræ, da kernetræet er gennemvædet af harpiks, hvilket gør det mere modstandsdygtigt overfor vind og vejr samt de medfølgende skader som svamp og skadedyr.

Som husejer er det vigtig, at du er opmærksom på dine vinduers tilstand. Derfor vil https://www.sparvinduer.dk/ gerne give dig nogle gode råd, som kan hjælpe med at forlænge holdbarheden på dine trævinduer.

Tegn på skader

Det er vigtigt, at du er opmærksom på begyndende skader på dine vinduer. Disse skader er ofte små i begyndelsen, men de kan hurtigt udvikle sig, hvis du ikke får taget hånd om dem. Herunder har vi samlet en liste over de mest almindelige problemer med trævinduer.

Revner i overfladebehandling

Først og fremmest skal du især være opmærksom på revnedannelser, som kan opstå i vinduets udvendige overfladebehandling.

Der er visse steder, hvor du skal være ekstra opmærksom på revner. Der opstår for eksempel oftere revner i overfladebehandlingen, hvis vinduet er sydvendt, så det udsættes for megen sol. Solens UV-stråler udtørrer vinduet, hvilket er med til at skabe revnerne.

Revnerne er problematiske, fordi overfladebehandlingens forseglende effekt bliver brudt. Dermed får fugt mulighed for at trænge ind i træværket.

Begyndende råd

Fugt i træværket vil med tiden give problemer med råd, hvilket er den største trussel mod trævinduer. Det er dog også vigtigt at være opmærksom på, at råd starter udefra og bevæger sig ind, så det behøver ikke at blive problematisk, hvis du opdager det i tide.

Du kan selv teste, om der er råd i dine trævinduer ved at stikke til træet med spidsen af en skruetrækker. Træet skal helst være så hårdt så muligt, og det er problematisk, hvis spidsen af skruetrækkeren nemt synker ind i træværket.

Punkteret rude

En punkteret rude er én af de mest synlige problemer med et vindue, men det er faktisk ikke nær så skidt, som det ser ud.

Ruder punkterer oftere i ældre vinduer, men du skal ikke være nervøs, hvis et vindue punktere. Holdbarheden på et vindues forringes næsten ikke, selvom det er punkteret. Det ser blot ikke så pænt ud.

Hvis der er dug indeni i et punkteret vindue, kan det være et tegn på, at der er for meget fugt i dit hjem. Du bør måske satse på at lufte ud oftere.

Vedligeholdelse af trævinduer

Du kan minimere vedligeholdelsen af dine trævinduer, hvis du gennemgår dem årligt for tjekke eventuelle fejl i vinduets overflade, så du kan udbedre dem med en pensel. På den måde behøver du ikke at male hele vinduesrammen nær så ofte.

Optimale forhold til vedligeholdelse

Det er optimalt at male, når temperaturen ligger på omkring 15 grader. Derudover skal du undgå at male først på dagen, mens vinduerne stadig er dugvåde.

Du bør satse på at male midt på dagen, så malingen kan nå at være halvtør inden at duggen falder om aftenen.

Sådan gør du

Når du vedligeholder dine trævinduer, skal du blot gennemgå rammerne og udbedre alle revner i vinduets overflade. Det anbefales at bruge en god træmaling, som passer til vinduets farve.

Du kan også vedligeholde dine vinduer yderligere ved at tørre dem af med en fugtig klud i løbet af året. På den måde fjernes snavs, som ellers kan forkorte vinduets levetid.

Skift til vinduer uden vedligehold

Du kan overveje at skifte til vinduer uden vedligehold, hvis du er træt af at skulle male trævinduer. Et oplagt alternativ kan for eksempel være træ- og aluminiumsvinduer fra Bedst og Billigst.

Vinduer i træ og aluminium er ved at blive de foretrukne vinduer på markedet. Det skyldes primært, at de stort set ikke kræver nogen form for vedligehold, men derudover er merprisen meget lille i forhold til almindelige trævinduer.

Træ- og aluminiumsvinduer er stadig fremstillet i træ, men disse vinduer har en tynd liste af aluminium på ydersiden. Denne liste beskytter træværket mod vind og vejr, og derfor er det heller ikke nødvendigt at give træbeskyttelse. Det giver denne type af vinduer en levetid, der er mindst lige så lang, som trævinduer der bliver grundigt vedligeholdt – uden at du behøver løfte en finger.