Legesyg og bedårende

Legesyg og bedårende

31. oktober 2022 580 Af redaktionen_dk

Du kender sikkert tegnefilmen Lady og Vagabonden. Her bliver vi alle forelskede i en cocker spaniel: Lady, der har de karakteristiske lækre bløde ører, lange øjenvipper og et smukt, dybt blik.

Den populære hunderace anvendes i dag primært som familiehund men er oprindeligt en jagthund, og den er stadig aktivt anlagt.

En ægte spaniel

Cocker spaniel er faktisk afledt af det engelske (wood)cock, der betyder (skov)sneppe, fordi hunderacen oprindeligt er anvendt til sneppejagt. Hundens lugtesans finder fuglene, der gemmer sig i krattet. I England og Skotland bruges hundene stadig til jagt.

Spaniels er en hundetype kendt langt tilbage, og legenden siger, at de kom med de romerske soldater til Nordeuropa. Navnet er latin og betyder noget i retning af spanske hunde. Der er mange forskellige spaniels, hvoraf den engelske er den mest udbredte i Europa i dag. Siden 1892 har cocker spaniel været ankerkendt som selvstændig rendyrket race.

Pas og plej din cocker

Der er brug for daglig pleje af den smukke pels. Hunden skal børstes, og ca. en gang om måneden er der brug for at studse lokkerne. Særligt i ’armhulerne’ og under maven kan pelsen blive filtret. Tjek også altid for burrer, træstykker mv. efter gåture, så der ikke sidder noget i pelsen, som kan samle snavs og dermed på sigt eventuelt infektioner.

Som de fleste hunde har en cocker spaniel derudover dagligt brug for tandpleje og at huden holdes ren. Særligt i læbefolderne under ørerne er der brug for at holde øje, da det varme miljø skaber grobund for bakterier. Endelig skal det nævnes, at cockers elsker vand. Så mudderbad kan medføre lidt ekstra plejebehov efterfølgende.

Vær opmærksom på at starte de gode plejerutiner tidligt. På den måde kan det blive en hyggelig og omsorgsfuld situation for både hund og familie.

En aktiv familiehund

Cocker spaniels er meget socialt anlagt. Det er oplagt at tage den med fx på en løbetur, da den er aktiv og vil elske kombinationen af motion og selskab.

På grund af dens fortid som jagthund er det ligeledes væsentligt at stimulere det mentale, så udover daglige gåture har hunden brug for at blive udfordret. Det kan være med lege, øvelser eller opgaver. Jagtinstinktet kan tage over, typisk på en udendørs gåtur, hvis hunden fx får færten af en fugl. Her er det vigtigt at have noget træning at falde tilbage på.

 

Racen er venlig, trofast, livlig, opmærksom og legesyg. En cocker kan sagtens være kælen og er altid klar til at både give og få en masse kærlighed. Hvis du er klar til et par timers aktivitet om dagen, så du holder den i god form, er det et super match.

Hvor finder du din egen cocker spaniel?

Du skal endelig undersøge videre og blive helt sikker i din sag, inden du beslutter dig for racen. Læs mere lige her.

Det er altid en god idé at tale med nogen, der selv har en allerede, og der findes forskellige netværk og opdrætterklubber. Vær opmærksom på kennelens seriøsitet og dyrlægecertifikater.

Det gode liv med din cocker spaniel starter med en sund hund.