Indendørs farver i hjemmet

Indendørs farver i hjemmet

21. september 2020 1 Af rosevej

Der er meget at tage højde for, når du skal vælge farver til din bolig. Og det kan være nemmere at træffe de beslutninger, hvis du tager udgangspunkt i både boligtypen og det specifikke rum.

Mangler du gode råd til, hvordan du kan skabe den rette stemning i dit hjem, kan du læse mere her.

Overvejelser

Når der skal farver ind i hjemmet, bør de udvælges og afbalanceres med omtanke og omhu. For at vælge den rigtige farve bør du både se på boligen og rummets orientering i henhold til lys og funktion. En anden vigtig overvejelse er at medtænke, hvilken møblering og gulv, der er eller skal være i rummet.

Boligen

  • Boligens stemning og karakter
  • rummets størrelse og dimensioner

Orientering

  • Mængden af lys i rummet
  • Fordelingen af lys i rummet
  • Lysets farve i rummet

Rummet

  • Hvad skal rummet bruges til?
  • Hvornår opholder du dig i rummet?
  • Hvordan skal rummet indrettes?

Sammenhæng mellem bolig og farvevalg

Det er vigtigt, at der er en sammenhæng mellem farverne i boligen og her kan typen af boligen give nogle retningslinjer for, hvilke overflader og farver der passer bedst ind. Det er fordelagtigt, at det ydre spiller sammen med det indre i boligen. På den måde vil boligens forskellige rum harmonisere med hinanden. Du kan starte med at se på, hvilke materialer der er anvendt i din bolig.

Hvis boligen er pudset og malet udvendigt, vil det være oplagt at kigge på samspillet mellem facadens farve og de farver, du har tænkt dig at bruge indvendigt. Tag også rummenes størrelse og dimensioner med i dine overvejelser. Er rummene små eller store, kvadratiske eller smalle? Kig også på vinduerne og overvej hvor meget lys, der kommer ind.

Rummets orientering

En farvet overflade reflekterer det lys, der rammer dem. Derfor har lyset i et rum også en meget stor indflydelse på, hvordan den pågældende farve vil tage sig ud. Farven afhænger således både af mængden af lys og af lysets farve.

Lysets farve kan variere efter, hvilket verdenshjørne lyset kommer fra, men det kan yderligere variere i løbet af dagen og efter årstiderne. Der er eksempelvis stor forskel på morgenlys og eftermiddagslys, og sommerens varme skær sammenlignet med vinterens kolde lys.

Lysets farve

Der er som sagt forskel på lysets farve alt efter, hvor lyset kommer fra. Det vil sige, at rum, der vender mod øst og vest, generelt har et rødgult eller gult lys, mens sydvendte rum får et gult eller hvidgult lys. Nordvendte rum får et mere diffust lys.

Det er altid vigtigt at prøve farven af, inden du maler et helt rum med farven. Mal derfor med farveprøver først, så du kan se farven under de forskellige lysforhold gennem hele døgnet.