Guide: Sådan vælger du højbed til drømmehaven

Guide: Sådan vælger du højbed til drømmehaven

15. april 2021 816 Af redaktionen_dk

Leder du efter inspiration til drømmehaven? De seneste år er det blevet meget populært med højbede i haven – enten som simple plantekasser eller som større anlægsprojekter hvor bedene fremstilles i træ, fliser eller natursten. Højbedene kan laves i mange forskellige materialer, og kan udformes, så de passer naturligt ind i dit havedesign.

Du kan naturligvis selv kaste dig over projektet med at bygge højbede i haven, men har du ikke mod på denne type opgave, kan du også søge hjælp hos professionelle anlægsgartnere. Ønsker du at finde en lokal anlægsgartner (eller håndværkere indenfor andre brancher) kan du finde hjælp på hjemmesiden her.

Fordele ved et højbed

Udover at højbede naturligvis ser brandgodt ud, er der også mange praktiske fordele ved at anlægge højbede i drømmehaven. Da højbedet udgør et tydeligt afgrænset område, er det mere overskueligt, når der skal fjernes ukrudt, ligesom højden, som er hævet fra jord- / græsoverfladen, også giver en bedre arbejdsstilling. Lys- og dermed også vækstforholdene borbedres også for planterne, ligesom højbedene kan sætte en aktiv stopper for skadedyr.

Højbede i træ

Et højbed kan laves i mange forskellige materialer, og du skal såedes gøre dig nogle overvejelser, inden du kaster dig over projektet. To væsentlige faktorer er naturligvis pris og arbejdets omfang. Træ er billigt, og højbede i træ kan sættes op på få timer. Til gengæld kræver højbede i træ også vedligeholdelse, ligesom træ har en begrænset holdbarhed, da jorden i bedene konstant bidrager til at nedbryde træet.

Det er vigtigt at behandle tæret korrekt, men valget af træsort spiller også ind. Fyrretræ er billigt, men kan kun forventes at holde 5-10 år, hvis det er i direkte kontakt med jorden. I modsatte ende finder man det dyrere egetræ, som forventes at holde i op til 25 år. En god mellemløsning – som også er rigtig flot – er lærk, som kan holde i op til 15 år.

Mange byggemarkeder sælger også komplette højbede i træ – lige til at tage med hjem i traileren. Det kan f.eks. være højbede bygget op som klassiske pallerammer eller lignende løsninger, som hurtigt sættes sammen ud fra en brugsvejledning.

Højbede i sten

Sten er naturligvis den mest holdbare løsning, som samtidig kræver minimalt vedligehold. Du kan enten vælge at bygge dit bed i fliser (eks. beton) eller natursten. Har du i forvejen natursten i haven, kan det være en flot og tilgængelig løsning, men naturstenenes uregelmæssige udformning stiller også større krav, når de skal lægges ovenpå hinanden.

Betonsten er også en populær løsning, som ikke behøver at koste en formue. Vælg f.eks. flotte herregårdsblokke, de større 8-tals sten eller de klassiske knækfliser.

Højbede i andre materialer

Blandt andre materialer, du kan overveje til dit projekt, er plastik. Et højbed i plastik lyder måske ikke som den mest æstetiske løsning, men faktisk produceres der en række flotte pantekasser og højbede i plastmateriale. De moderne plastikløsninger er billige og har lang holdbarhed. Overfladen behøver heller ikke at være glat og kedelig, for plastikmodellerne fremstilles også med et rustikt udtryk, som på afstand kan ligne træ.

Ønsker du et anderledes og meget stilfuldt højbed, kan du også vælge råjern eller zink. Begge metaller egner sig godt til planter, og har ikke overraskende en meget lang levetid. Højbede i råjern har gerne en rust-overflade som giver et smukt, rødligt skær.