Er det godt at give baby d-vitamin?

Er det godt at give baby d-vitamin?

27. november 2022 1 Af redaktionen_dk

Svaret på dette spørgsmål er ja, det anses for at være en god praksis at give spædbørn D-vitamin. D-vitamin hjælper med at støtte udviklingen og sundheden af knogler, tænder og muskler hos spædbørn. Det spiller også en vigtig rolle i reguleringen af kroppens calcium niveau og kan hjælpe med at forebygge rakitis, en knoglesygdom, der rammer børn. Desuden har forskning vist, at en tilstrækkelig mængde D-vitamin kan mindske risikoen for at udvikle astma, type 1-diabetes, multipel sklerose (MS) og andre autoimmune sygdomme. 

 

Det anbefales, at spædbørn under 12 måneder får  D-vitamin fra berigede fødevarer eller kosttilskud. Fordi kroppen ikke selv producerer nok D-vitamin, når den udsættes for sollys, som er den vigtigste kilde til D-vitamin for de fleste mennesker. 

 

Forældre bør rådføre sig med en sundhedsperson, før de giver deres barn et kosttilskud for at sikre, at det er sikkert og passende for barnets alder og sundhedstilstand. Desuden bør forældrene tage hensyn til eventuelle fødevarer, der kan være beriget med D-vitamin, eller andre kilder til D-vitamin, f.eks. mælk, ost, æg og fede fisk. Det kan være farligt at få for meget D-vitamin, så sørg for at tale med din læge på forhånd. Når du er på udkig efter D-vitamin, kan du eksempelvis købe Semper D-vitamin dråber med mælkesyrebakterier

 

Alt i alt er det den bedste praksis at give spædbørn under 12 måneder D-vitamin fra berigede fødevarer eller kosttilskud for at støtte en sund udvikling og forebygge mangelrelaterede sygdomme. Kontakt altid en sundhedsperson, før du giver dit spædbarn nogen form for kosttilskud, da det er forskelligt fra barn til barn. Typisk vil du kunne rådføre dig ved sundhedsplejerskebesøg og lægetjek. Her kan i tage højde for lige præcis dit barn, og finde den fremgangsmåde der passer bedst til jer. Så hvis du er i tvivl, så sørg for at tale med læge eller sundhedsplejerske.