Ensidig taghældning – Et stilrent udtryk

Ensidig taghældning – Et stilrent udtryk

30. november 2021 1125 Af redaktionen_dk

Det er ikke alle steder lokalplanerne tillader det, men hvor de gør, bør man overveje ensidig taghældning på sit sommerhus byggeri.
Denne bygge form, vinder mere og mere indpas, når danskerne skal designe deres huse og fritidshuse.

Ensidig taghældning opnås kort fortalt ved at væggen i huset ene side laves væsentlig højere end i den anden side, og derimellem lægges skråtliggende spær. Spærrerne beklædes med plader og i de fleste tilfælde lægges der er et liste pap tag ovenpå. Tagbeklædning kan evt. også kombineres med en sedum belægning.

Et minimalistisk udtryk med højt til loftet

Der er mange grunde til at vælge ensidig taghældning. En af de overvejende er at ensidig taghældning giver mulighed for høje vinduespartier med enormt lysindfald. Konstruktionen åbner for muligheden for at designe et hus, hvor hele den en lang side, kan have høje glaspartier og på den måde får masser af lys ind i de rum, hvor husets ejere opholder sig allermest. Altså stuen køkkenalrum, m.m. Store og høje skydedøre forener husets udenoms områder med husets indvendige rum. I de fleste tilfælde vil man, hvor det er muligt, vende husets høje langside imod syd, for at opnå det optimale lysindfald og sol på de sammenhængende udendørsområder.

Indvendigt giver ensidig taghældning noget liv til opholdsrummene, som kommer til at virke store, lyse og rummelige.

Samtidig med den meget høje lofthøjde i husets ene side, kan der opnås en højde på udhænget, som minder om et traditionelt saddeltag, på husets anden side. Her er det oplagt at placere de rum, som man ønsker at holde kølige og mørke. Eksempelvis soveværelser og badeværelser.

Et sommerhus med ensidig taghældning, får desuden et minimalistisk og stilrent udtryk. Skarpe linjer og en markant facade er kendetegnende for et hus af denne type.

Hvis du overvejer at bygge et sommerhus og overvejer at designe det med ensidig taghældning, kan du tage fat i Stenhøj Husene A/S. Sommerhus-byggefirmaet har mange års erfaring med husbyggeri i træ og tager gerne en uforpligtende snak om dine øsnker og behov.