Tips til at holde sig i gang derhjemme, når du kommer op i årene

Tips til at holde sig i gang derhjemme, når du kommer op i årene

31. marts 2021 353 Af redaktionen_dk

I Danmark kan vi være stolte af at have en af de højeste gennemsnitlige levealdre i verden. Det er dog ikke nok bare at leve i lang tid, vi skulle jo også gerne leve godt. Derfor er det da også glædeligt at se, at rigtig mange af vores ældre netop lever et godt, langt og lykkeligt liv. Andre ser dog desværre ud til at gå i stå efterhånden som de mister evnen til at bruge deres krop som før eller måske endda mister deres livslange ægtefælle. Den slags er en tragisk skæbne, der desværre rammer alt for mange.

Hvad end du er en af de ældre, der er blevet ramt af den slags apati eller i hvert fald er i overhængende risiko, eller du er en pårørende til en, er det dog vigtigt at vide, at den slags kan forebygges.

Hold dig i gang

Det kan blandt andet gøres ved at holde sig i gang. Selvom det til tider kan være frustrerende at mærke, hvordan man bliver svagere og ikke kan det samme, som man kunne engang, er det nemlig også med til at holde momentum oppe.

Stopper man først helt, er det ikke nemt at komme i gang igen, og det lider både det mentale og fysiske helbred under. Hyppig motion, også selvom det bare er en kort gåtur med et par andre fra nabolaget, kan gøre underværker for eksistensglæden og holde sygdomme stangen.

Gør det nemt

Har man ikke lyst til at gøre alt det hårde arbejde for at holde sygdommene borte, er der dog også råd for den slags. Det kunne for eksempel være i form af et par kompressionssokker. Hjertet får nemlig unægteligt sværere ved at presse blodet rundt i kroppen, når man bliver ældre. Det kan kompressionsstrømper hjælper med, da de netop presser på benene for derved at presse blodet op igen. Noget så simpelt kan hjælpe på blodcirkulationen og forebygge åreknuder og svigtende veneklapper. Læs her om kompressionsstrømper, hvis du vil vide mere.

Et andet trick til at øge aktiviteten kunne være at snyde hjernen til faktisk at synes om den bevægelse, der ellers kan virke som en pligt. Hvordan det gøres bedst afhænger naturligvis meget af den enkelte. Er du eller din kære for eksempel helt vild med haven, er den oplagte vej til et bedre og mere aktivt liv selvfølgelig at lave noget mere havearbejde. Hvad end det er at plante roser eller anlægge lavt bunddække på skrænten, er det en oplagt måde at holde kroppen og de grønne fingre i gang.