Slå to fluer med ét smæk med omvendt forældrekøb

Slå to fluer med ét smæk med omvendt forældrekøb

27. april 2022 1 Af redaktionen_dk

Du har helt sikkert hørt begrebet ”forældrekøb”; når forældre vælger at købe en lejlighed eller et hus til deres børn, så de slipper for at skulle betale leje til en tredje instans. Men kender du også til begrebet ”omvendt forældrekøb”? Hvis ikke, bør du sætte nogle minutter af til denne guide, der hurtigt præsenterer dig for omvendt forældrekøb.

Der er nemlig mange gevinster at komme efter; du kan både selv tjene mange penge, samtidig med at du sikrer dine forældre en værdig tilværelse.

Hvad er omvendt forældrekøb?

Når børnene køber en bolig til deres forældre, kaldes det ”omvendt forældrekøb”. Det er nemlig helt bogstaveligt talt det omvendte at den gængse opfattelse af et forældrekøb. Hvis du har sparet nok penge op, kan du købe en lejlighed eller et hus til dine forældre, og så slipper de for at skulle betale en dyr leje til en fremmed udlejer.

Der findes flere forskellige måder, du kan foretage et omvendt forældrekøb. Det kommer an på, hvordan dine forældre i forvejen bor, og hvordan du har tænkt dig at finansiere købet.

Typer af omvendt forældrekøb

Overordnet set er der tre typer omvendt forældrekøb:

  • Du køber dine forældres bolig: Du kan overtage dine forældres bolig, og bagefter udleje det til dem til en fast lav pris. Dine forældre kan sælge boligen til dig til 15% under den offentlige vurderingspris, hvilket det er en smart måde at tage forskud på arven. Dine forældre slipper også for at betale ejendomsværdiskat.
  • Dine forældre overtager din bolig: Hvis du ejer en lejlighed, kan dine forældre overtage den, hvorefter du køber en ny bolig til dig selv. Dine forældre betaler altså leje til dig, mens du ejer en anden lejlighed. Her er det dog vigtigt, at du ikke i forvejen har bopælspligt.                    
  • Du køber en ny bolig til dine forældre: Som den sidste mulighed kan du også bare finde en helt ny bolig, som du køber og lejer ud til dine forældre til en fordelagtig pris.

Fordele ved omvendt forældrekøb

Det smarte ved omvendt forældrekøb er, at du slår to fluer med ét smæk. Ejendomme er altid en god investering, og du kan leje en bolig ud til dine forældre til en pris, der er fair for begge parter. Senere kan du sælge boligen og nyde godt af overskuddet.

Du sikrer også dine forældre en mere behagelig og værdig pension. I stedet for at de skal betale store summer i lån, skat eller leje til en fremmed udlejer, kan de betale til dig. Prisen kan altså sættes en del lavere – fordi du som sådan ikke skal tjene noget på dine forældre – og dine forældre kan fokusere på andre ting end de økonomiske kvaler.

Som et ekstra plus kan forældrekøb fungere som en smart måde at tage hul på arven; hver gang dine forældre betaler leje til dig, kan det opfattes som en del af din arv, og I kommer på den måde også rundt om nogle ubehagelige skattesmæk på et senere tidspunkt.