Plastik – hvad skal vi bruge det til?

Plastik – hvad skal vi bruge det til?

24. maj 2022 327 Af redaktionen_dk

Plastik er et materiale, der kan bruges til en lang række ting. Det er blødt, stærkt og let at forme, og det kan bruges til alt fra madpakker til legetøj. Plastik er ikke kun praktisk, men også billigt at producere, og derfor finder man det i mange af de produkter, vi bruger hver dag. Plastik har imidlertid også en række ulemper. For det første er det ikke biologisk nedbrydeligt, hvilket betyder at det bliver liggende i naturen i mange år efter endt brug. For det andet indeholder plastik ofte kemiske stoffer, som kan være skadelige for miljøet og for os selv. Derfor er det vigtigt at tænke over, hvornår man skal bruge plastik, og hvornår man kan undvære det.

Hvad er plastik lavet af?

Plastik er typisk lavet af polymerer, som er kæder af molekyler. De fleste plastiktyper indeholder også tilsætningsstoffer, der påvirker dens egenskaber. Nogle af de mest almindelige typer af plastik er: polyethylen (PE), polypropylen (PP), polystyren (PS) og acrylonitril-butadien-styren (ABS). De fleste plastprodukter bliver lavet igennem en proces der hedder sprøjtestøbning, hvor plasten smeltes og sprøjtes ind i en form. Her afkøles plasten og hærder, så materialet tilpasser sig den ønskede form.

Kan plastik genanvendes?

Plastik kan genanvendes, men det er dog ikke alle typer af plastik. PET-plastik er den type plastik, der bliver brugt til at lave vandflasker af. Denne type plastik kan sagtens genanvendes, og det er faktisk den type plastik, der oftest bliver genanvendt. HDPE-plastik bliver typisk brugt til at lave emballage af – eksempelvis shampoo- og vaskemiddelflasker. Denne type plastik kan også sagtens genanvendes. PVC-plastik bliver typisk brugt til at lave rør og kabler af. Denne type plastik kan ikke genanvendes på grund af de giftige stoffer, der er i PVC-plasten.

Kan vi undgå at bruge så meget plastik i vores hverdag?

I dag er det svært at komme uden om plastik, da det er et materiale der er meget anvendeligt. Det kan bruges til rigtig mange ting, og derfor er det også et materiale der bliver brugt flittigt. Men plastik har også en negativ indflydelse på miljøet, da det ikke nedbrydes af naturen. Det betyder at alt det plastik vi bruger i vores hverdag, ender med at ligge som affald – hvilket ikke er godt for dyrene eller miljøet. Derfor kan man overveje at skifte nogle af de ting man bruger plastik til ud med andre materialer. For eksempel kan man vælge at bruge indkøbsnet eller muleposer til at handle ind med, i stedet for engangs-plastikposer.

Plastik er ikke kun til at pakke varer ind i. Det kan også bruges til at skabe nye og spændende ting.