Maling af Møbler

Maling af Møbler

10. februar 2023 361 Af redaktionen_dk

Maling af Møbler

Vil du male dine møbler? Du kan sagtens male dine møbler uanset om de er lavet af træ, laminat eller metal – du skal blot anvende den rette primer. Vi har lavet en udførlig trin-for-trin guide ti dig som skal male møbler, så du er sikker på at ende med et smukt resultat.

Male Møbler

Når har beslutte dig for at male dine møbler, uanset hvilket materiale de er lavet af, skal du beslutte dig for hvilken farve du ønsker. Hos Gebenna fører vi træmaling og metalmaling til netop dette formål. Se vores fremhævede og mest anvendte farver her, eller gå på opdagelse i vores farvevælger og find den nuance, du ønsker dine møbler skal males i.

Mal IKEA møbler

Når du skal male dine IKEA møbler i fyrretræ er det vigtigste at du anvender den korrekte grunder. Når du skal male ubehandlet fyrretræ er det essentielt at du anvender en god spærregrunder før du begynder at male med træmaling. Spærregrunderen forhindrer knastgennemslag og harpiksudtræk, så du opnår et ensartet look når du efterfølgende maler dine fyrretræsmøbler med træmaling. Udover at modvirke knastgennemslag, mætter denne også træet så det ikke suger ligeså store mængder af den (dyrere) træmaling til sig, og du mindsker spild.

Maling af lakerede møbler

Skal du male et møbel som allerede er lakeret, skal du starte med at slibe overfladen let, så du kradser den en smule op. Er der steder hvor malingen skaller af, skal dette løsnes og fjernes helt. Dækker den gamle maling stadig møblet, er det ikke nødvendigt at grunde. Når du har tørret slibestøv væk og stolen er helt ren, kan du male den med træmaling i den farve og glans du foretrækker.

Kalkmalede Møbler

Kalkmaling er et vidunderprodukt som kan binde på stort set alle overflader. Derfor er det et ideelt produkt hvid du vil male dine møbler, da du ikke behøver at anvende grunder før du maler med kalkmaling. Når du maler dine møbler med kalkmaling anbefaler vi altid at du anvender en sealer som toplag for at forsegle overfladen og gøre den modstandsdygtig overfor fedt, snavs og vand.

Fjerne maling fra Møbel

Har du et gammelt malet møbel som du gerne vil fjerne malingen fra? Med vores Fernisfjerner kan du let fjerne maling fra træoverflader, uden at skade træet under. Så ønsker du at få det naturlige look tilbage i dine malede træmøbler, er dette et produkt for dig! Se her hvordan du let fjerne gammel maling og fernis fra træoverflader!

Mat eller højglans møbelmaling?

Når du skal male dine møbler skal du beslutte dig for om du vil bruge en mat maling eller en med mere glans i. Historisk har man anvendt emaljelak – i dag kaldet træmaling – med høj glans til indendørs trædetaljer såsom paneler, døre og møbler, da denne var mere slidstærk og tåler hyppigere vask.
I dag er kvaliteten på malingen meget bedre, så du kan sagtens anvende en mat træmaling til dine møbler, og opnå samme holdbarhed som hvid du anvender en med meget glans i. Hos Gebenna fører vi træmaling med en mat finish og også i den klassiske højglans.

Mal Møbel med Pensel eller Rulle?

Alt efter hvilket type møbel du skal male, kan du vælge om du vil bruge en pensel eller en rulle. Ønsker du et ensartet look, og er det store plane flader på møblet som skal males, eksempelvis bordpladen på et spisebord – kan du med fordel anvende en lakrulle. Denne skaber minimale rullespor og lader malingen lægge sig i et tyndt og helt glat lag. Til hjørner, kanter og andre smådetaljer anbefaler vi at du bruger en rund pensel eller en oval pensel som sikrer dig fuld kontrol over træmalingen.

Malede Møbler – Sådan gør du

  1. Start med at rengør møblet grundigt. Alt løs maling skal fjernes og underlaget skal være jævnt og tørt. Er overfladen meget glat, eksempelvis lakeret eller af laminat, slib da overfladen let med sandpapir. Tør slibestøvet væk før du maler.
  2. Er det et ubehandlet træmøbel som du skal male, skal du grunde med en god spærregrunder. Dette vil begrænse dit forbrug af træmaling (og i sidste ende sparre dig penge).
  3. Nu kan du gå i gang med at male dit møbel med den træmaling som du har valgt. Mal altid oppefra og ned.
  4. Lad malingen tørre i 2-3 timer og slib herefter let med fint sandpapir, så du atter hr en helt jævn overflade.
  5. Giv møblet andet lag maling og lad dette tørre 10-12 timer. Det er vigtigt at du lader malingen gennemhærde, før du tager møblet i brug.