Investering – hvad skal du vælge?

Investering – hvad skal du vælge?

19. august 2020 3750 Af CyberSoup

Som privatinvestor kan det være svært at vælge hvilke aktivklasser, du bør investere i. Der er både aktier, obligationer, ejendomme, guld, forex, startups og en lang række andre aktiver at vælge imellem, så hvad gør en klog privatinvestor?

Her ser vi lidt nærmere på tre af de mest populære aktiver, som du som privatinvestor kan overveje at investere i, når pengene blot står på bankkontoen og samler støv – aktier, obligationer og guld.

Aktier

Aktier er en af de mest populære aktivklasser i Danmark. Det skyldes blandt andet, at barriererne for at komme i gang er ganske små. Det eneste, det kræver, er en investeringskonto – f.eks. en aktiesparekonto – og en tusindkroneseddel; så er du i gang.

Fordelene ved aktier er blandt andet, at de historisk set giver et afkast, der slår alle øvrige aktivklasser markant, og samtidig har du mulighed for at investere i titusindvis af firmaer verden over. Det giver dig i høj grad mulighed for at investere i lige netop den eller de brancher, lande og selskaber, du tror på.

Obligationer

Sammenlignet med aktier kan obligationer virke en smule kompliceret. Det er dog ikke så svært endda. Når du investerer i obligationer, låner du reelt set dine penge ud til den, du køber obligationen af. Det vil typisk være en realkreditlåntager eller en stat – altså realkreditobligationer eller statsobligationer. Der er dog også mulighed for at investere i virksomhedsobligationer, hvilket som udgangspunkt er forbundet med større risiko, men også mulighed for større afkast.

Obligationer er kendt for at være mindre volatile sammenlignet med aktier. Udsvingene er ikke nær så store, og risikoen for store procentuelle tab er derfor som tommelfinger også begrænset; i hvert fald, hvis du investerer i danske realkreditobligationer eller danske statsobligationer. Her er afkastet til gengæld også lavt.

Guld

Guld betegnes normalt som ”sikker havn”, når finansverdenen skælver, og kurserne på andre aktiver rasler ned. Her er investering i guld oplagt, da både private og institutionelle investorer søger sikkerhed i guld. Det ses ofte ske, når der er store udsving i makroøkonomien; f.eks. ved finanskriser, krak, krige, udbrud af pandemier eller lignende. Det er også i disse situationer, at prisen på guld som regel vil være højest. Historisk set giver guld ikke et nær så godt afkast som aktier, men guld er et rigtig godt alternativ, når aktiemarkederne er nervøse.

Der findes forskellige måder at investere i guld på, men den nemmeste måde er at investere via en online broker. Så slipper du også for at have guldbarrer liggende under sengen derhjemme!