Hvad er metallisering og hvorfor er det vigtigt?

Hvad er metallisering og hvorfor er det vigtigt?

15. oktober 2022 0 Af redaktionen_dk

Det er ikke alle der tænker over det. Men når du ser på et stykke metal, er der meget mere arbejde i det end det simple design umiddelbart giver udtryk for.

Når man arbejder med materialer i metaller som jern og stål, er det vigtigt at behandle dem med metallisering. Årsagen er, at metallisering er en behandling, der ved brug af 99,9% ren zink gør metallet modstandsdygtigt overfor rust. Det er en overfladebehandling, som dermed er vigtig for at forlænge metallet levetid, i og med det ikke kan gennemsyres af rust og dermed bliver nedbrudt. 

Man er dog nødt til at tilpasse graden af metallisering i forhold til det miljø, som metallet skal bruges i. Er der tale om metal, som skal bruges indendørs i et beskyttet og måske ligefrem opvarmet miljø, vil det selvsagt kunne holde længere, end metal, som bliver brugt i et område, hvor der er f.eks. regn (hvilket kan indeholde syre fra naturligt forekommende stoffer, der bliver opløst i skyernes vanddråber).

Direkte oversat skal man huske at tage højde for rust og tæring ved at vælge den helt rette grad af metallisering. Den grad er svær at gætte sig til, hvis man ikke arbejder med metal i det daglige, hvorfor det er at anbefale at henvende sig til en ekspert.

Andre gode fordele

Der er andre gode fordele end den primære rustbeskyttelse at komme efter, når man anvender metallisering. En af de andre gode fordele er, at det bliver nemmere at male på metallet end ved f.eks. galvanisering. Det skyldes, at overfladen bliver mere ru, så malingen bedre kan binde sig. Ved galvanisering er dette ikke tilfældet, da overfladen bliver meget glat og nærmest ”fedtet”.

Det er herudover væsentligt at nævne, at man kan arbejde med faktisk meget tynde emner, uden at de bliver bøjede eller slået i overfladen.

Metallisering er derfor velegnet til både mindre som helt store projekter.